Wedden op voetbal is de afgelopen jaren enorm gestegen in populariteit en wint nog steeds aan enthousiasme onder Nederlandse sportfans en gokkers. Naast het wedden op alle grote toernooien en competities, kan je namelijk ook wedden op amateur voetbal. Niet iedereen weet dit en sommige mensen zijn in de veronderstelling dat het niet mogelijk is om te wedden op amateursporten. Maar, dat is dus niet waar! Je kunt op vrijwel alles in de sportwereld wedden, mits je natuurlijk wel een bookmaker vindt die dit ook onder de wedopties aanbiedt. Met momenteel in Nederland alleen de Toto als legale bookmaker voor wedden op sport, is het aanbod weliswaar wel wat beperkter, al zal dit jaar de nieuwe kansspelwetgeving ingaan en kunnen we hierdoor kijken naar de nabije toekomst met veel meer gokaanbieders. Op deze pagina duiken we in de materie van wedden op amateurvoetbal en kijken we naar de te zetten stappen voor het aangaan van een voetbalweddenschap bij een bookmaker. We bespreken wat een voetbalwedstrijd nou precies ‘een amateurwedstrijd’ maakt en hoe je op deze sporten kunt wedden. Dit alles samen met de belangrijkste dingen waar je op moet letten als je dat doet. We raden ook enkele plaatsen aan die een breed scala aan amateurweddenschappen en professionele sportweddenschappen op laag niveau accepteren en kijken waarom sommige markten zeldzaam of niet-bestaand zijn.

Hoe te wedden op amateurvoetbal?

Wat is amateurvoetbal precies? Als je bijvoorbeeld iets onder League Two in Engeland classificeert als amateurvoetbal, dan is het inderdaad heel gemakkelijk om op te wedden. De meeste goksites bieden tegenwoordig markten voor divisies op congres- en nationaal niveau onder de hoofdcompetities.

 

“Wedden op honderden competities inclusief amateurvoetbal van over de hele wereld, tot aan het 8e niveau van het Engelse voetbal!”

 

Veel grote voetbal-bookmakers staan ​​erom bekend honderden competities van over de hele wereld aan te bieden, met markten tot aan de Istmische competitie, het 8e niveau van het Engelse voetbal.

Hoe verder u de piramide afdaalt, hoe minder operators markten aanbieden, dit betekent over het algemeen minder concurrerende odds-prijzen. Een hoger risico op gokfraude betekent dat de uitbetalingslimieten over het algemeen een stuk lager zullen zijn bij het gokken op deze evenementen en je zult ook merken dat je niet zo veel markten hebt om op te wedden, vooral tijdens het spelen.

Als je wilt wedden op een echt amateurvoetbalwedstrijd, zoals een soort competitiewedstrijd op zondag, dan zul je dit waarschijnlijk niet kunnen doen met een reguliere bookmaker. Zelfs als u een weddenschap aanvraagt, heeft de bookmaker geen gegevens op basis waarvan hun odds-traders een marktprijs kunnen bepalen, ze zullen u daarom ofwel geen weddenschap aanbieden of de weddenschap zal zeer onaantrekkelijke kansen hebben om hun risico te dekken.

Verschil tussen amateur- en professioneel voetbal

Er is een duidelijke definitie tussen een amateur en professioneel voetbal. Neem bijvoorbeeld voetbal uit de lagere competitie, dit is geclassificeerd als niet-professioneel, maar het is ook zeker niet helemaal amateuristisch.

Het belangrijkste verschil is dat je wordt betaald voor wat je doet, de meeste amateurs worden niet direct betaald voor de hele of de meeste tijd die ze aan de sport besteden. Dit betekent niet dat ze geen geld kunnen winnen, zoals prijzengeld voor het winnen van een race of evenement, het betekent gewoon dat ze niet standaard worden betaald voor training en wedstrijden.

Dit is het geval voor de meeste sporten op lage niveaus en voor sommige sporten op alle niveaus. Als de deelnemers niet worden betaald om te doen wat ze doen, is het effectief amateuristisch, ongeacht hoe goed ze presteren. De Olympische Spelen zijn bijvoorbeeld van nature een amateurevenement.

Amateursporters kunnen nog steeds veel geld verdienen, denk maar aan de legendarische sprinter Usain Bolt, het is nauwelijks alsof hij geen cent verdiende tijdens de wedstrijd. Het verschil hier is dat amateur-deelnemers geld kunnen verdienen aan derden door middel van sponsoring en overeenkomsten voor beeldrechten, en dus in sommige gevallen meer kunnen verdienen dan professionals.

Concurrenten in de amateursport hebben doorgaans ook geen contracten. Dit maakt het moeilijk om beperkingen op te leggen aan deelnemers en het maakt het ook moeilijk om mensen te dwingen zich aan een bepaalde gedragscode te houden.

Niet-professionele en semi-professionele voetballers

De meeste semi en niet-professionele deelnemers en teams worden nog steeds vaak betaald voor deelname. Dit is genoeg om aan te geven dat ze contracten hebben, maar niet voldoende om voor een voltallige baan in het voetbal te kunnen vertrouwen. Als alternatief, als we het hebben over een semi-professioneel voetbalteam, dan kunnen sommige voetbalspelers professioneel zijn met een daadwerkelijke contract, naast sommige amateurleden.

Velen zouden bijvoorbeeld voetbal uit de lagere divisie als semi-professioneel classificeren. De meeste spelers ontvangen een loon voor het spelen, ofwel permanent ofwel game-to-game. De meesten verdienen echter niet genoeg om dit hun enige baan te laten zijn, en daarom zie je in de FA Cup dat de belangrijkste aanvaller van Staines Town doordeweeks ook schilder en decorateur kan zijn.